Tutkimussukelluskoulutuksessa syysmyrskyjen keskellä

Suomessa ehti tulla kymmenen vuoden tauko tutkimussukeltajien koulutukseen, mutta nyt toiminta on taas vahvasti käynnissä. Veteen vajonneet -projektin puitteissa myös Museovirastolla oli mahdollisuus lähettää neljän hengen ryhmä (Emma Barrow, Kari Hyttinen, Jesse Jokinen ja Minna Koivikko) kurssille Tvärminneen lokakuussa 2023. Tuolloin järjestettiin ensimmäistä kertaa, ehkä koko maailmassa, suljetun kierron sukelluslaitteille suunnattu tutkimussukelluskoulutus.

Sukelluskurssin järjesti Suomen Tutkimussukellusakatemia, joka toimii Helsingin yliopiston alaisuudessa Tvärminnen eläintieteellisellä asemalla, lähellä Hankoa. Akatemia aloitti toimintansa syksyllä 2021, kun sen palvelukseen valittiin koordinaattoriksi Edward Stockdale. Edd on toiminut aiemmin turvallisuusvastaavana erilaisissa sukellusprojekteissa valtamerissä.

Turvallista tutkimusta

Koulutuksen tavoite oli opettaa kurssilaiset turvallisten tutkimussukellusprojektien järjestämiseen. Suljetun kierron laitteistolla sukeltaminen poikkeaa monin tavoin avoimen kierron laitteesta, ja nämä asiat vaikuttavat sekä itse sukellustapahtumaan että projektin yleiseen logistikointiin. Sukelluslaitteet ovat vakiinnuttaneet suomen kieleen lempinimen ”rebe”, joka tulee englanninkielisestä termistä Closed Circuit Rebreather (CCR), joka viittaa kaasun kiertoon uudelleen hengitettynä. Laitteisto suodattaa hiilidioksidia ja lisää happea ja varmistaa, että kaikissa syvyyksissä hengitetään optimikaasua.

Neljän viikon kurssin aikana ehdimme harjoitella vedenalaista imurointia, nostosäkkien käyttöä, kuvaamista, toistemme pelastamista sekä erilaista näytteenottoa. Kurssiin kuului myös päivä veneilytaitojen parissa, sillä sukellustapahtumassa veneen kuljettajalla on erityinen vastuu. Syysmyrskyt pistivät kalenteriamme uusiksi moneen otteeseen. Välillä teimme ryhmätöitä suunnitellen harjoitusprojekteja ja laatien turvallisuusohjeistusta CCR-tutkimussukeltamiseen Wellamo-veneellämme. Harjoitustyönä selvitimme mm., miten fotogrammetrinen dokumentointi soveltuu hylkyjen monitorointiin ja miten menetelmällä voi seurata meriajokkaiden leviämistä.

Scientific Divers Hyttinen and Koivikko
Kari Hyttinen (vas) ja Minna Koivikko Wellamon takakannella sukelluksen jälkeen. Kuva Emma Barrow.

Opit käyttöön Suomenlinnassa

Kurssilla saadut opit hyödyntävät jatkossa sekä Museoviraston meriarkeologitiimin sukellusturvallisuutta, yhteistyötä eri harrastajien kanssa sekä Suomen meriarkeologisen seuran valmiuksia rebe-sukelluksiin. Erityistä hyötyä kurssista on Suomenlinnan haastavissa olosuhteissa jatkuville sukelluksille Saaristolaivaston hylkyjen tutkimuksen parissa.

Museoviraston ryhmän osallistumisen kurssille mahdollisti Veteen vajonneet-projektin saama tuki Weisell-säätiöltä. Säätiö on tukenut Museoviraston meriarkeologiaa ja konservointia lähivuosina merkittävästi ja erityisesti Veteen vajonneet- tutkimushanketta.